Kako pobarvati mladinske sobe?

 

Ko se lotimo opremljanja mladinske sobe marsikdo večji del časa posveti izbiri in nakupu opreme in pohištva, na barvo sten pa popolnoma pozabi. Barve bivalnih prostorov imajo pomembno vlogo na počutje človeka, zato tega opravila vsekakor ne smemo pustiti naključju. Da se bo naš najstnik v svoji sobi kar se da najbolje počutil, moramo stene mladinske sobe prepleskati v ustrezno barvo.

 

Mladinska soba

 

Močne in vpadljive barve tudi prostor pomanjšajo, medtem ko ga mirne in nežne barve naredijo bolj prostornega. Barve vplivajo tudi po sami psihološki plati. Nekatere vrste barv uporabljajo tudi pri zdravljenju različnih bolezni, saj barve v veliki meri vplivajo tudi na počutje človeka, njegovo vedenje in odzivanje na dražljaje iz okolice.

 

Barve še posebej vplivajo na otroke, zato je potrebno primerno barvo mladinske sobe in še prej otroške sobe izbrati že ob rojstvu otroka. S tem ko otrok gleda neko barvo dolgo časa, z njo povzame tudi osebnostne lastnosti, ki so za posamezno barvo značilne. Tako lahko rečemo da posamezna barva nosi svoje karakteristične lastnosti in z samo izbiro barve lahko otroka oblikujemo da bo povzel željeni karakter.

 

V preteklosti so bile običajno mladinske sobe bele barve, saj je bela barva barva jasnosti, ki na človeka deluje pozitivno. Je znak popolnosti, božanskosti in dobrote. Pri otrocih je zelo priljubljena, označujemo jo z barvo domišljije. Paziti pa moramo da otrok ne postane preveč navezan na belo barvo, saj lahko to pomeni slabo vključitev v otrokovo okolico in njegov beg pred realnim svetom.

Kategorije